Предлог буџетот за МВР за следната година е 10.455.110.000 денари

Спасовски вети модерна полиција и достојни услови за полицајците и во 2021

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски на прес-конференција го претстави Предлог буџетот на МВР за 2021 година. Парите вели министерот Спасовски, ќе бидат наменети за да се продолжи со реконструкција на објектите на МВР кои имаат потреба од тоа, да се обезбедат достојни услови за полицајците кои секогаш се сервис на граѓаните.

„Предлог буџетот за МВР за 2021 година е со вкупна вредност од 10.455.110.000 денари и е за 312.452.000 денари поголем од буџетот за 2020 година, односно е зголемен за 3.08%. Притоа, зголемувањето е обезбедено во ставките кои означуваат реконструкција и изградба на објекти, како и во непречена реализација на континуираното обезбедување униформи за полициските службеници и лична заштитна опрема. Сето ова укажува на развојната компонента на буџетот, која е во насока на подобрување на работењето и реализирање на сите активности што се во надлежност на министерството, како и непречено функционирање за остварување на основните стратешки приоритети и цели, согласно стандардите на НАТО и ЕУ“, истакна министерот за внатрешни работи.

Спасовски истакна дека продолжуваат со проектот за изградба на полициските станици.

„Се заложив и во изминатиот период и беа реконструирани 45 објекти, а се градеше и центарот за санирање од катастрофи, како и нови форензички лаборатории. Ќе се прави и надградба на постоечкиот софтер за идентификација на лица од фотографија и со препознавање со папиларни линии од дланки. Овој систем сериозно ќе ги зајакне позициите и пред меѓународните фактори , а се прави и проект за нови лични документи. Не запираме и со превентивно делување за поголема безбедност на граѓаните. Работиме на безбедност во сообраќајот, спречување на семејното насилство, се со цел да ја зголемиме и довербата на граѓаните во полицијата. Цел ни е и создавање на модерна и опремена, стручна и ефикасна и модерна полиција која ќе ја гарантира личната и имотна сигурност и ќе продолжи се справува со сите облици на тероризам. Во овој дел е обезбедено зголемување на средствата“, посочи Спасовски.

Министерот потсети и дека беа обезбедени 24 илјади пара чизми, теренски возила во единицата за специјални задачи, униформа за специјалната полиција...

„Ќе продолжиме со набавка на опрема , но и набавка на оружје. На секој полициски службеник треба и мора да му бидат обезбедени елементарни услови за работа. Обезбедени се и средства за сервисирање на возилата, намалување на старите долгови по разни ослови. Имаме зголемување на средства, а по направена ревизија на договорите од 2015 направивме кратење на средства кои се непродуктивни трошоци. Нема средства за купување на мебел и возила. Средствата за набавка на мебел ќе бидат пренасочени во друга опрема. Се трудиме да имаме задоволна полиција која ќе може да обезбеди заштита од највисокиот тип на криминал“, додаде министерот.

 

 

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе