МВР вложување во современа опрема

Спасовски ги поднови полицајците со нови чизми од по 5.390 денари за пар

Министерството за внатрешни работи се пофали дека за потребите на полицијата набавени се 8.550 високи специјални чизми со врвен квалитет. Од нив 550 пара се за припадниците на Единицата за брзо распоредување, а 8.000 за останатите припадници на полицијата. Вкупната вредност на набавката изнесува нешто над 46 милиони денари без вклучен ДДВ, односно со единечна цена на пар од 5.390 денари без вклучен ДДВ.

„Континуираното вложување во современа опрема на припадниците на македонската полиција е еден од приоритетите поставени на стратешко ниво од страна на ова раководство на Министерството за внатрешни работи, започнувајќи од 2017 година до денес. Деновиве во магацините на МВР, врз основа на потребите на Министерството за внатрешни работи, a согласно планот за материјално-техничко унапредување на условите за работа на полициските службеници, вклучително и специјалните единици на МВР, пристигна набавката од 8.550 високи специјални чизми со врвен квалитет. Од нив Со ова се комплетираат испораките од спроведените јавни набавки на униформа во 2021 година, а се дел од инвестициите во полицијата коишто важат како најголеми по опфатот на служби досега", соопшти МВР.

Вкупно реализираните 10 милиони евра инвестиции во униформи, според МВРпокажуваат дека ова раководство на МВР, предводено од министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, е решено драстично да ги подобри условите за работа по највисоки европски и светски стандарди на опременост на полициските служби.

„Така, изминатиот период беа распределени 16.000 летни и зимски панталони и здолништа, ремени и 8.000 зимски јакни. Претходно, сите организациони единици добија униформи, при што униформираната полиција доби по 10.000 пара полувисоки чевли, како и чевли со подебел ѓон, по 10.000 кошули зимски и летни, со долг ракав и со краток ракав, по исто толку летни и зимски капи и ремени, 6.950 машки и 1050 женски маици со кратки ракави со јака. Приправниците добија 670 комплети униформи, а обезбедени се и 2.330 парчиња флоуресцентни елеци. За Одделот за заштита на определени личности и објекти во рамки на БЈБ обезбедени се 427 цивилни одела и по 427 цивилни кошули и обувки, а униформи и опрема за воздухопловен персонал доби и Хеликоптерската единица кој се состоеше од зимска летачка јакна и заштитен комбинезон. На ова треба се додадат и низата набавки на нови, современи, технички средства за секојдневно работење полицијата, дел обезбедени преку донации, а дел од сопствени средства на Министерството, почнувајќи од техничка опрема за комуникација, софтверска, хардверска и лабораториска опрема, возила, звучна и светлосна опрема и слично“, додаваат од МВР.

Дополнително кон ова треба да се има предвид дека од 2017 година наваму извршени се санации или реконструкции на 73 објекти од разни организациони единици на министерството, а тој процес ќе продолжи и во текот на оваа година исклучиво со средства обезбедени од буџетот на министерството.

„Како дел од материјално-техничкото подобрување на условите за работа на полициските службеници во изминатиот период реновирани се 73 објекти на МВР на целата територија на државата, коишто од септември 2021 година веќе не користат мазут како претходно, туку еколошки алтернативи, а при нивната реконструкција имплементирани се и други мерки за зголемување на енергетската ефикасност и заштита на животната средина. Притоа, само годинава завршена е реконструкцијата на четири објекти, и тоа ОВР Прилеп, ЕВР Карпош, Одделот за заштита на определени личности и објекти и ОВР Радовиш, а во тек е реконструкцијата на објектите на ОВР Берово, ОВР Делчево, ЕВР Гази Баба и ОВР Свети Николе. Преку капиталните инвестиции во текот на 2022 планирана е реконструкција на два витални објекта - Одделението за управни работи во Скопје и Центарот за обука во Идризово, како и една целосно нова градба – полициска станица во Аеродром. Во делот на идни активности спаѓа реконструкцијата на објектите на ОВР Македонски Брод, ОВР Демир Хисар и Полициското одделение Ново Село, со што ќе останат уште мал број објекти за реконструкција, со што ќе се заокружи обновувањето на комплетната инфраструктура на МВР", се вели во соопштението на МВР.

 

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе