Советниците на Неготино ги поништија одлуките за изградба на депонија за индустриски отпад

Одлука за поништување на одлуките кои се однесуваат за урбанистички план и согласност за изградба на депонија за индустриски инертен неопасен отпад, попладнево едногласно донесе Советот на општина Неготино. Се работи за одлуки од 2009 и 2019 година.

Градоначалникот и Советот на општината, беше речено на седницата, ја почитуваат волјата на неготинци и иницијативата против депонија, која ја покрена Здружението на граѓани „Ековита”. Одлуките се поништуваат сега, беше додадено, за да се избегнат правни и финансиски штети и последици врз општината.

Расправата по точката која беше вметната во дневниот ред пред стартот на седницата, траеше околу три часа.

Околу иницијативата  за референдум, поднесена од „Ековита”, беше најавена точка на дневен ред во рамките на следната седница.

МИА

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе