Дирекција за заштита и спасување

Со два авиона се гасел пожарот во велешко

Поради интензивирање на пожарот кој од вчера избувна во велешкото село Каласлари велешко, Дирекцијата за заштита и спасување и денеска е активна и интервенира со два авиона.

Од ДЗС информираат дека досега се извршени шест интервенции и се исфрлени 30 тони вода.

Станува збор за пожар од поголеми размери при што е зафатена шума црн бор. Пожарот денеска е локализиран и изгасната е површина од 60 хектари.

Од ДЗС потенцираат дека, ова е навистина ран период за справување со пожари, знаејќи го фактот дека допрва следува летото, кога пожарите избувнуваат најчесто поради топлото време.

„Околу 90 отсто од пожарите во Скопје се предизвикани од човечки фактор. Има дел несовесни граѓани што палат стрништа и трева, но работата може да излезе надвор од контрола, особено кога има ветровито време. Организирани групи, смислено ги опожаруваат шумите и ливадите за да дојдат до евтино огревно дрво, кое подоцна двојно поскапо го продаваат, или пак за да дојдат до нови пасишта за својот добиток“, се наведува во соопштението од ДЗС.

Потенцираат дека покрај одговорноста на инспекциските и земските служби, одговорно треба да се однесуваат и граѓаните, бидејќи, како што се наведува во соопштението од ДЗС, покрај опасноста од човечки жртви, постои опасност за уништување и на животната средина која е важна за секој еден поединец.

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе