Каков воздух дишеме?

Скопје многу загадено, Софија втора во светот според загаденоста

Синоќа скопските населби Аеродром и 11 Октовмри беа со најзагаден воздух во Македонија, а веднаш зад нив Куманово и дел од Охрид. На неславното второ место во светот пак, се најде Софија. Се чини дека воздухот и квалитетот на животот, а не историјата, е тоа што е заедничко помеѓу Македонија и Бугарија.

Во повеќе скопски населби вчера воздухот беше многу загаден, а мобилната апликација од која можат да се видат вредности на мерните станици низ градот, предупредуваше дека е опасно и излегувањето надвор и отворањето на прозорците. Неславните рекордери повторно беа Реонски центар Аеродром и населбата 11 октомври. Со опасна загаденост беа обележани и населбите Гази Баба, Центар, Карпош...

Но и во други градови беше слично. По највисоко измерените вредности во скопски населби Аеродром и 11 октомври, најзагаден беше воздухот во Тетово, во Куманово, како и во дел од Охрид.

На интернет можат да се најдат дневни податоци за загаденоста на воздухот во светот и тоа се наведуваат и градовите каде е најголема загаденоста. На најпосетената страница numbeo.com Teтово утрово се најде на второто место во светот, веднаш зад Катманду, а Скопје на 39 место.

На интернет страницата iqair.com најзагаден град во светот е Сараево, додека на второто место е Софија.

Во Софија деновиве, поради загадениот воздух, се преземаат повеќе мерки, една од нив е бесплатен паркинг за автомобилите во близината на метро станиците. Целта е да се намали користењето на приватните возила.
Се чини дека Софија и Скопје имаат заеднички проблем - загаденоста на воздухот, а не заедничка историја.

Скопје и Софија имаат и уште неколку заеднички проблеми - недоволна свест за екологијата, недоволен ангажман на надлежните министерства и институции, недоволно висок стандард на граѓаните за да се замени начинот на загревање на домовите и институциите и застарениот возен парк. Секако, тука е и проблемот со коронавирусот.

Местоположбата и климатските услови не можат да се променат.

П.Џ.

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе