Шокантни фотографии, кај Лабуништа фрлен животински отпад

Здружението за заштита на животна средина и спас на Јабланица, Натура лаб од село Лабуништа објави шокантни фотографии на кривично и крајно неодговорно одложување на животински отпад за време на празникот Курбан Бајрам. Надлежните информираат дека се преземаат мерки за да се пронајде сторителот.

Претходно, беше испратен апелот за соодветно одлагање на отпадот од животинско потекло во посебни садови. Такви садови од пет кубни метри беа поставени на неколку локации во Скопје.

Целта беше да се загадува животната средина, да се спречи ширење непријатна миризба и евентуални зарази.

Обидот да се апелира до јавната свест на граѓаните, не секаде дадоа резултати. 

Фрлени органи од животни се забележани и во близина на повеќе населени места во Скопје и околината. Еден ден по големиот муслимански празник Курбан Бајрам, кога верниците традиционално колат курбан, односно принесуваат жртва, што симболизира приближување кон Бога. Но, ваквите постапки се далеку од како било релоигиски обред.

Во Сарај, на само стотина метри пред езерото Треска, се гледаат органи од заклани животни расфрлени на паркинг просторот крај патот. 

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе