Седум години на македонскиот весник „Илинден" во Албанија

Пред седум години, како двоброј за фебруари и март, беше испечатено првото издание од македонскиот весник „Илинден", весник на Македонското друштво "Илинден"-Тирана. Во изминативе седум години, весникот предизвика голем интерес кај читателската публика во Албанија и кај македонската дијаспора ширум светот.

Весникот прерасна во медиум кој со сериозноста и пристапот во објавувањето на темите, е интересен и корисен за македонското национална малцинство во  Албанија, но и за промоција на активностите на македонската дипломатија во правец на подобрување на животот на македонското население надвор од границите на својата држава.

Во дел од дописите се истакнува и тоа дека читателите искажуваат „особена почит кон редакцијата, која на најдобар можен начин одбра да ја промовира македонштината во овие бурни времиња, преку пишаниот збор“.

Мисија на весникот е да се одржува и поттикнува македонскиот идентитет во Република Албанија. Од редакцијата велат дека веруваат дека ваквата нивна активност ќе биде соодветно поддржана од државните институции на Република Албанија, Република Македонија, но и од македонците ширум светот. 

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе

Ништо не ме научи повеќе за моите родители, а и за мене, од храната што тие ја обожаваа откако избегаа од Босна.

повеќе

Охрид, најголемиот и најпосетен туристички центар во Македонија, балканскиот Ерусалим и европскиот бисер, се менува со брзина на светлината.

повеќе