Во Скопје

Се одбележува Светскиот ден на рускиот јазик

Амбасадата на Руската Федерација во земјава и општина Кисела Вода денеска го одбележуваат Светскиот ден на рускиот јазик.

По тој повод попладне во паркот „Пушкин“ во општина Кисела Вода ќе се одржи свеченост на која ќе се обратат рускиот амбасадор Сергеј Баздникин и градоначалникот Филип Темелковски. Ќе биде одржан концерт и ќе биде прикажан цртан филм „Приказка за цар Салтан”.

Рускиот јазик е еден од шестте официјални јазици на ООН. Рускиот е најраспространет јазик во Евроазија. Исто така, рускиот е најголем мајчин јазик во Европа и осми најголем јазик во светот по бројот на луѓе чиј  мајчин е рускиот, а шести по вкупниот број на говорници околу 215 милиони луѓе.

Светскиот ден на рускиот јазик се одбележува на 6 јуни. Овој датум е поврзан со денот, кога е роден Александар Сергеевич Пушкин. Александар Сергеевич Пушкин се смета за најголемиот руски поет, основоположник на рускиот литературен јазик и основач на модерната руска литература.

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе