„Раце што зборуваат”, прв веб речник на македонски знаковен јазик

Првиот веб речник на македонски знаковен јазик е веќе достапен за јавноста, а целосно е изработен од членовите на Здружението на глуви и наглуви “ТИШИНА”-Карпош со поддршка на Министерството за надворешни работи на Кралството Норвешка, Меѓународната фондација „Борис Трајковски“  и маркетинг агенцијата СкајБлуМедиа.

Преку проектот „Раце што зборуваат” се поставува солидна основа пред сѐ за глувата популација, за знаковните толкувачи, но и за сите заинтересирани во Македонија да се здобијат со квалитетно образование на Македонскиот знаковен јазик во кој се употребени високи светски стандарди за изработка на еден ваков речник.

„Длабоко сме убедени дека преку овој проект се отвора нова страница во македонското општество за зголемена рамноправност помеѓу глувите лица и лицата што слушаат со цел да се обезбеди подобра комуникација, социјална инклузија на глувата популација, како и подигање на јавната свест за нивните потреби”, велат авторите. 

 

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе