Вечерва во Скопје

Протест без маски пред Собранието против мерките за вакцинација на државно - вработените

Пред Собранието на Македонија вечерва се одржа протест на лица кои не се согласуваат да се воведе забрана за влез на работните места во јавниот сектор на лица кои не се вакцинирани или не направиле ПЦР тест со негативен резултат на ковид-19 во последните 72 часа. На протестот се говореше и за теории на заговор во однос на болеста предизвикана од коронавирусот и вакцинацијата низ светот.

На протестот говорниците рекоа дека им се загрозени човековите права бидејќи немаат голем избор - или вакцинација или да бидат изложени на големи трошоци кои вработените не можат да го издржат со постојано правење на ПЦР-тестови кои чинат околу две илјади денари.

Гласност на протестот добија и лицата кои говореа дека вакцините се штетни по здравјето и дека масовната вакцинација низ светот и во Македонија е со цел да се намали бројот на населението, но дел рекоа и за да се контролираат луѓето преку вакцините.

Инаку, Комисијата за заразни болести на Владата ѝ предложи да донесе одлука во јавниот сектор да биде задолжително при доаѓање на работа или да се покаже сертификат за примена вакцина против ковид-19 или да се прикаже негативен ПЦР тест не постар од 72 часа направен на трошок на вработениот кој не сака да се вакцинира. Тие што биле болни од ковид-19 ќе може да покажат доказ за прележаност не постар од 45 дена од денот на оздравувањето. Овие прописи нема да важат за лица кои имаат потврда од лекар специјалист дека не смеат да примат вакцина.

За предложените мерки Владата ќе одлучува наредната недела.

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе

Откривањето на минатото ни помага многу да ги научиме изненадувањата на иднината.

повеќе