Пожарот во „Усје“ е локализиран, пожарникари останаа да дежураат

Пожарот во Цементарницата „Усје“ кој бил забележан на пладне, е локализиран, но на местото остануваат пожарникари заради постојана контрола, изјави командирот на скопската Прптивпожарна бригада Здравко Томевски. Станува збор за оган што избувнал на електричната инсталација во ротациската печка на Цементарницата.

„Чадот што се издигаше над Цементарницата, а бил забележан и од граѓаните во општините Кисела Вода и Аеродром, практично излегол од тунелот за вентилација на печката за производство на цемент. Нема повредени лица, ниту пак се зафатени печката, оџаците или материјалите на кои се базира производството“, рече Томески.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе