Крик на битолчани

Порака од црвениот тепих на „Браќа Манаки“ - Кажете им на облаците дека Битола умира!

Група граѓански активисти од Битола од црвениот тепих на фестивалот „Браќа Манаки“ ја испратија пораката дека крајно време е Битола да почне да живее.

„Кажете им на облаците дека Битола умира, нека знаат Милтон, Јанаки, Такецо, Пепи Бафтировски, Ајри Демировски, Сашка Петковска... дека песните за неа сега се таговни, а ние битолчани сме расплакани. Кажете им на облаците дека Битола умира на улица, на училиште, на работа, на театар, на кино, на фудбал, на ракомет…“.

Жолтиот балон и пораката на годинешното издание на фестивалот „Браќа Манаки“ (Tell the clouds) беа искористени од оваа група за модификација на пораката. Синоќа на црвениот тепих, а и низ градот граѓанските активисти испратија и една поинаква пораката. На нивните жолти маици е испишана пораката  Tell the clouds Bitola is dying! – Кажете им на облаците Битола умира!

„Битола умира поради негрижата кон градот и масовното иселување поради загадувањето, а оваа порака го изразува огромното незадоволство на граѓаните кои сметаат дека е крајно време Битола да почне да живее и битолчани да дишат чист воздух.

Битола умира чекајќи да дојдат подобри времиња со загадувањето. Во сите области се неопходни промени. Сакаме да порачаме дека градот е заборавен. Секојдневно се соочуваме со иселување, заболувања. Заборавен е во цела Македонија и сакаме да потсетиме дека постои. Не ни е целта да го бојкотираме фестивалот. Напротив тој мора да постои. Сакаме да укажеме дека Битола живее само таа недела додека е фестивалот“, велат граѓаните на Битола. 

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

повеќе