Соопштение

Почнавме да извезувамe и кучиња, „Лајка“ вдоми миленичиња во Германија, Белгија и Шведска

Скопското јавно препријатие „Лајка“ кое се грижи за хуман третман на бездомните кучиња соопшти дека испратило кучиња за вдомувањeј во Германија, Белгија и во Шведска. Досега се вдомени 150 кучиња во земјава и во САД, а сега се продолжува со мисија на вдомување во земји од Европа.

Новите вдомувања од „Лајка" во Германија, Белгија и Шведска се само патоказ дека сме на вистинскиот пат, а на претпријатието му дадоа нова душа, информираат од ЈП „Лајка".

„По успешната кампања на јавното претпријатие за вдомување на бездомни кучиња во нашата земја, мисијата продолжи во САД, а сега веќе и низ Европа. Бројот на бездомни кучиња на улиците и трендот на напуштање миленици се трудиме да го претвориме во тренд на вдомување и одговорно сопствеништво“, велат од  претпријатието.

Миленикот треба да биде член од семејството, а чувањето куче претставува сериозна одговорност, само тие што се навистина подготвени да се посветат на чувањето миленик можат да се најдат на листата на вдомувачи, потенцира „Лајка и додава:

„Да вдомите куче од 'Лајка' е највисок акт на хуманост, соработка и доверба во нашата институција. Награда за нашиот труд, пожртвуваност и посветеност. Од прв ден срцето на 'Лајка' чука како едно на сите нас членови од тимот и секое едно куче кое го поминало прагот на прифатилиштето. Нашата работа менува судбини, спасува животи и допира до сечија душа. Нашите приказни се вистински, од скопските улици, тажни, но со среќен крај. Нашето работно време нема време за чекање, празник, нема ноќ и викенд. Кај нас секое куче станува член на нашето семејство, кое од ден на ден расте и се зголемува“.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе