РСБСП

Почитувањето на сообраќајните правила и прописи, гаранција за безбеден сообраќај

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) порачува дека почитувањето на сообраќајните правила и прописи е гаранција за безбеден сообраќај и апелира возачите да возат одговорно и внимателно, како и да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи за безбедно да пристигнат на саканата дестинација.

„Сите ние секојдневно сме учесници во сообраќајот и секојдневно сме сведоци на голем број негативни примери на непрописно и опасно учество во сообраќајот, непочитување на сообраќајните правила и прописи, непочитување на поставената сообраќајна сигнализација, ниско ниво на култура, етика, толеранција и ниско ниво на меѓусебно почитување помеѓу учесниците во сообраќајот“,  велат од РСБСП.

 Ваквата состојба, потенцираат, резултира со голем број на сообраќајни незгоди и голем број на загинати и повредени лица во сообраќајни незгоди, и додаваат дека нивните анкети покажуваат дека околу 50 отсто од возачите не секогаш ги почитуваат сообраќајните знаци и поставената сообраќајна сигнализација.

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе