Почина првоборецот Раде Гогов - Црноречки

Почина Раде Гогов-Црноречки, партизанот кој учествувал во обезбедувањето на манастирот Прохор Пчински за време на првото заседание на АСНОМ, како борец бил и командир на чета на Сремскиот фронт, а таму го запознал и Врховниот командант на Вооружените сили на Југославија, маршалoт Јосип Броз Тито.

Денеска на 98 години почина првоборецот и носител на Партизанска споменица 1941, Раде Гогов. Тој беше учесник во Народноослободителната и антифаштичка броба  од 1941 година, соопшти Сојузот на борците од Народно ослободителната борба на Македонија.

Телеграма со сочувство до семејството испратија претседателот на Главниот одбор на боречката организација, Никола Стојановски и претседатетлот на Градскиот одбор на борците од НОБ, Трајко Стаматоски.

Телеграма во свое и во име на Владата .упати и премиерот Зоран Заев. Меѓу другото во телеграмата се вели:

„Неговата посветеност кон стратешките цели на државата и кон борбата за поубаво, слободно и напредно општество, го прават неговиот животен пат судбински испреплетен со патот на нашата татковина. Како борец на НОБ, ќе остане запаметен по храброста и неговите преданија за македонската борба за слобода. Нека му е вечна славата".

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе