Министерство за животна средина

Пет нови природни реткости во Македонија

Киселичката пештера, чинарот во Охрид, дабот благун во село Бели, црната дудинка во Лесново и карактеристичниот геолошки профил Звегор, се прогласени за пет нови природни реткости во Македонија.

Чинарот во Охрид

Решенијата на Министерството за животна средина и просторно планирање за прогласување на природните реткости се објавени во „Службен весник“ број 174 од 22 август 2019 година и во „Службен весник“ број 205 од 7 октомври 2019 година.

Геолошки профил Звегор

Црна дудинка Лесново

Дабот благун

Киселичка пештера

 

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе