Одговор на претседателот на отвореното писмо на О2

Пендаровски ќе биде гласен поддржувач на граѓанските иницијативи за заштита на животната средина

Со внимание ги разгледав вашите предлози за надминувања на загадувањето предизвикано од зачестените палења на депонии, пожари и оган на отворено. Се согласувам дека за сузбивање на овие појави, но и за решавање на прекумерното загадување е потребна координација и максимално залагање на сите вклучени страни, се вели во одговорот на претседателот Стево Пендаровски на отвореното писмо на О2 иницијативата упатено до него и до премиерот.

О2 информира дека Пендаровски проблемот со загадувањето на животната средина планира да го стави како точка на следната седница на Советот за безбедност и следствено ќе ја интензивира комуникацијата и координацијата со граѓанските организации кои делуваат во сферата на екологијата.

Како претседател се става на располагање да помогне во активностите, да биде гласен поддржувач на граѓанските иницијативи и своевиден мост за побрза и поефективна комуникација помеѓу надлежните институции и граѓанските организации, информираат од О2 иницијативата.

„Посебно нè радува што го почитува мислењето на граѓаните и најавува интензивирање на комуникацијата со граѓанските организации кои делуваат во сферата на екологијата. Тоа и го потврдува со покана за заедничка средба со сите потписници на отвореното писмо наредната недела. Искрено се надеваме на конструктивна средба и конкретни активности кои ќе следат, соопштија организациите од иницијативата О2.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе