Анализа на Меѓаши во која учествуваа 1.231 ученик

Пандемијата на децата им донесе тага, празнина, страв... сè уште има ученици без уреди за онлајн настава

Пандемијата која ја живееме од март, 2020 година ги погоди возрасните, но и децата. Буквално сите на некој начин го променивме начинот на живот. Првата детска амбасада Меѓаши спроведе онлајн истражување во кое беа вклучени 1.231 дете на возраст од 10 до 18 години, од кои 58 отсто се девојчиња и 42 отсто момчиња. Голем дел од децата прашалникот го одговориле во период од 2 до 3 дена, што укажува на тоа дека децата сакаат да бидат слушнати. Податоците беа собрани анонимно и на доброволна основа во текот на јуни и јули 2021. Речиси сите деца (98%) изјавија дека некој им објаснил што е корона вирус.

Како што соопштија од Меѓаши на денешната прес-конференција, истражувањето беше спроведено со намера да се открие од децата, како мерките преземени за време на вонредната состојба поради пандемијата ковид-19 влијаат врз нив и како се прилагодиле на новите околности предизвикани од дадените мерки.

Важно да се следи како овие мерки влијаат на различни групи на население, особено како тие влијаат врз децата. Тоа е голема одговорност на државата и родителите, старателите, секој што е задолжен да се грижи за децата, како секое дете ќе излезе од оваа криза, колку ќе им помогнеме да изградат психолошка отпорност и да излезат од оваа трауматична и кризна состојба ситуација со што е можно помалку негативни искуства.

Развојот на детето бара безбедна средина која носи предвидливост и сигурност, простор, движење и игра. Во моментов, нивниот развој е под влијание на мерки што ги ограничуваат можностите за нивен непречен развој.

Движењето е ограничено, секојдневно се очекуваат нови мерки и нови ограничувања, децата имаат страв за животот и здравјето на оние кои инаку треба да се грижат за нив.

„Повеќето семејства имаат две деца. Една петтина од примерокот живее во населби со помалку од 100.000 жители (19,4%). Други живеат во поголеми урбани средини. Најголем број деца живеат со двајцата родители, старатели или згрижувачки родители (81,9%), помал процент живеат со еден родител, старател или згрижувачки родител (15,1%), 2% живеат со поширокото семејство и пет (0,3%) живеат сами, со браќа и сестри или сместување во ученички дом. Децата научија за постоењето на вирусот корона на различни начини (графикон 1). Може да се забележи дека најголем процент од децата научиле за постоење на вирусот преку телевизија или Интернет (околу 61%), додека (само) една петтина од децата научиле за вирусот од своите родители“, покажуваат резултатите од анализата. 

Во слободно време, децата одговирле дека гледаат телевизија или се досадуваат. Обично го поминуваат слободното време креативно, сликање, цртање, пишување, компонирање, правење нешто, гледање филмови / серии и играње игри.

На прашањето што најмногу им недостасува во овој период, децата најчесто известуваат дека им недостасуваат социјални активности (дружење, пријатели, излегување), проследено со поголема потреба од слобода.

Околу 65% од децата пријавуваат дека им недостасува училиштето, сепак, претпоставката е дека тие всушност го немаат социјалниот аспект на овие институции, а не образовниот, што може да се заклучи од некои одговори. 

Велат дека училиштето е првото нешто кое им недостасува, но дружењето во училиште е она што најмногу им недостасува, односно смеењето по ходниците, шкртање по ликовно во блокот на оној што седи до нас, дружбите за време на големите одмори, а најмногу ги погодува кога повозрасните им велат дека го изгубиле детството.

Одговорите поврзани со онлајн наставата ни говорат дека речиси половина од децата имаат свој персонален компјутер (48,3%), 37% делат компјутер со своето семејство, а 4,7% од децата воопшто немаат пристап до компјутер.

Најголем број деца (87,3%) изјавиле дека немаат проблеми со наставата преку Интернет, а просечното задоволство изнесува 3,22 (SD = 1,18).
Наставниците користат различни апликации за учење на далечина. Најголем процент од наставниците користат Teams и Viber за настава, додека сите други апликации се помалку застапени, но нивното присуство укажува на нерамномерна употреба на алатки за учење на далечина.

Од проблемите поврзани со учењето на далечина, децата известија дека имаат проблем со лоша интернет конекција, дека им е тешко да се поврзат на интернет кога треба да испратат домашна задача, некои деца немаат интернет дома, а интернетот на телефонот брзо се троши, дека нема кој да им објасни што не разбираат од новиот материјал, немаат кому да се јават кога нешто не им е јасно, ако наставниците користат различни апликации тие остануваат без доволно мемориски простор на паметните телефони.

Мобилен телефон имаат 94% основци и 99% средношколци. 89% од учениците во основно училиште и 92% од средношколците имаат пристап до Интернет. Вкупно 62% од основците и 84% од средношколците се изложени на некои ризици на Интернет. Дигитално насилство доживеале 37% од учениците во основно училиште и 66% од средношколците. Вкупно 22% од децата од основно училиште и 30% од средношколците виделе или слушнале дека нивните врсници страдаат од дигитално насилство. Податоците укажуваат дека повеќето деца се погодени од пандемијата на некој начин, или преку сопствените искуства или преку искуствата на блиските луѓе. Повеќето деца биле во самоизолација барем еднаш во изминатата година (61%), а 43% од членовите на нивното семејство и 35% од блиските луѓе со кои не живеат, како што се пријателите, наставниците и членовите на поширокото семејство. 1 од 10 деца (9%) имале значителна вознемиреност и / или депресивни симптоми, што го надминува нивото на непријатни емоционални искуства што би ги сметале за очекувани за возраста. Секое седмо дете (15%) се соочува со значително ниво на симптоми на посттрауматски стрес, односно промени во емоционалноста и однесувањето што се јавуваат како резултат на искуство што може да се опише како трауматично. Половина од децата доживеале во одреден момент:

• тешкотии во концентрацијата (56%)

• вознемиреност во споменот на стресен настан (51%)

• емоционална чувствителност / плашливост (51)

• наметнувачка содржина (49%)

• избегнување непријатни спомени и чувства (44%)

Дури три од четири деца во изминатата година се соочија со страв од неуспех (74%) и 60% со вознемиреност во социјални ситуации. Во скоро половина од децата, исто така беа забележани:

• чувство на тага и празнина (48%)

• грижа за безбедноста на членовите на семејството (47%)

• само страв да останат дома (39%)“, покажува анализата. 

Од Меѓаши изразија надеж дека добиените податоци ќе обезбедат вредна основа во обликувањето на стратегиите за превенција и интервенција во иднина, што ќе ни овозможи систематски и сеопфатен пристап кон менталното здравје на децата и младите, имајќи предвид дека грижата за ментално здравје за децата и младите се нивно право.

К.Д.

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе