На локалните избори во Албанија

Пали Колефски го победи Едмонд Темелко и стана градоначалник на Пустец

Пали Колефски од Социјалистичката партија е новиот градоначалник на Пустец, општина со доминантно македонско население во Албанија, кој го порази досегашниот градоначалник Едмонд Темелко.

Колефски, според објавените резултати, освоил 1.505 гласови, односно 66,84 отсто, а Темелко, 859 односно 33,16 отсто од гласовите во општина Пустец. Со изборот на Колефски, по 12 години општина Пустец во која живеат најмногу Македонци, се враќа под раководство на Социјалистичката партија на премиерот Еди Рама

Темелко се кандидираше по четврти пат, а беше номиниран од Македонската алијанса за европска интеграција.

Колефски (39) родум е од Пустец, а живее во Корча, оженет и има две деца, а како дипломиран економист е вработен во Царинската испостава во Корча.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе