ДОМА

Охридско Езеро: Загрозено светско наследство (ВИДЕО)

Неконтролираното градење, узурпацијата на крајбрежјето, загадувањето со отпадни води и друг отпад, неодржливите туристички практики се само некои од проблемите што го загрозуваат Охридско Езеро - едно од најстарите и најразновидни езера во светот.

Експертите предупредуваат дека ако се продолжи со досегашниот однос кон езерото, тоа што ние го имаме сега сигурно ќе го немаат нашите деца. Екоактивистите, пак, посочуваат дека исклучиво Владата е одговорна и должна да го заштити Охридскиот регион, кој е прогласен од УНЕСКО за природно и културно светско наследство.

Документарниот филм „Охридско Езеро: Загрозено светско наследство“ го изработи Институтот за комуникациски студии.

Објавено

Петок, Јуни 28, 2019 - 14:04

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе