По извештајот на УНЕСКО

Oхрид се подготвува да ги урива дивоградбите, првиот полицаец стигна во градот

При крај се подготовките за почнување на акцијата за уривање на дивоизградените објекти на подрачјето на општина Охрид. Изготвен е регистар на дивоградби според препораките од состанокот на Комитетот за заштита на светското културно и природно наследство на УНЕСКО.

Денеска градоначалнкот на Охрид Константин Георгиески одржа средба со министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и со министерот без ресор Едмонд Адеми и нивните соработници.

Планирано е паралелно да се уриваат дивоградбите чија изградба е во тек и оние опфатени со регистарот на дивоизгредени објекти во охридското подрачје.

Најголеми активности ќе се изведуваат во Националниот парк „Галичица“ и крајбрежјето.

На средбата беше изразена согласност, активностите на општината да бидат поддржани од надлежните државни институции, а сѐ ќе се одвива со постојана меѓусебна координација, соопшти општината.

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе