По извештајот на УНЕСКО

Oхрид се подготвува да ги урива дивоградбите, првиот полицаец стигна во градот

При крај се подготовките за почнување на акцијата за уривање на дивоизградените објекти на подрачјето на општина Охрид. Изготвен е регистар на дивоградби според препораките од состанокот на Комитетот за заштита на светското културно и природно наследство на УНЕСКО.

Денеска градоначалнкот на Охрид Константин Георгиески одржа средба со министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и со министерот без ресор Едмонд Адеми и нивните соработници.

Планирано е паралелно да се уриваат дивоградбите чија изградба е во тек и оние опфатени со регистарот на дивоизгредени објекти во охридското подрачје.

Најголеми активности ќе се изведуваат во Националниот парк „Галичица“ и крајбрежјето.

На средбата беше изразена согласност, активностите на општината да бидат поддржани од надлежните државни институции, а сѐ ќе се одвива со постојана меѓусебна координација, соопшти општината.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе