Норвешка донација на опрема за следење и контрола на ефектите од чистењето на линданот во ОХИС

Во Лабораторијата за хроматографска анализа на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет денеска ќе биде ставена во функција нова опрема за правење анализи на животната средина, која ќе се користи за независно следење и контрола на ефектите од чистењето на линданот во ОХИС.

Опремата е донaција од Норвешка преку имплементиран проект „Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија“ од Канцеларијата за проектни услуги на Обединетите нации (УНОПС).

Новата опрема ќе ја промовираат заменик-амбасадорот на Норвешка, Геир Јохансен и министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини.

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе