Министерство за труд и социјална политика

Неработни денови во 2020, најмалку седум споени викенди

Во 2020 година македонските граѓани ќе имаат дури седум споени викенди, кога неработниот ден се паѓа во петок или во понеделник. 

По програмата на Министерство за труд и социјална политика според Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2020 година неработни денови се:


За сите граѓани на РМ

• 1 јануари (среда), Нова година,

• 7 јануари (вторник), Божиќ, првиот ден на Божиќ според православниот календар,

• 20 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,

• 1 мај (петок), Ден на трудот,

• 24 мај (недела) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден,

• 24 мај (недела), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден,

• 2 август (недела), Ден на Републиката, односно 3 август (понеделник) е неработен ден,

• 8 септември (вторник), Ден на независноста,

• 11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е неработен ден,

• 23 октомври (петок), Ден на Македонската револуционерна борба,

• 8 декември (вторник), „Св. Климент Охридски“.


За граѓаните од православна вероисповед

• 6 јануари (понеделник), Бадник, ден пред Божиќ,

• 19 јануари (недела), Богојавление (Водици),

• 17 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,

• 5 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,

• 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).


За граѓаните од католичка вероисповед

• 13 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,

• 1 ноември (недела), Празникот на сите светци,

• 25 декември (петок), првиот ден на Божиќ.


За граѓаните од муслиманска вероисповед

• 31 јули (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам.

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

• 22 ноември (недела), Ден на албанската азбука.

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

• 27 јануари (понеделник), Свети Сава.

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

• 8 април (среда), Меѓународен ден на Ромите.

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

• 23 мај (сабота), Национален ден на Власите.

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

• 28 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур.

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

• 28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците.

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

• 21 декември (понеделник), Ден на наставата на турски јазик.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе