Наши апсурди

Нефи Усеини, градител на дивоградбите во Охрид, повикува на протест против уривање на дивоградби

Едногласно да станеме да ги браниме покривите на нашите браќа, затоа што тие можат да бидат и наши, повикува преку својот фејбук-профил Нефи Усеини, советникот на општина Охрид, на протест против акцијата за уривање на дивоградбите во Охрид. Усеини повикува на протест на 25 септември пред општината.

Нефи Усеини

„Во овој период сите чувствуваме притисок од страна на институции кои сакаaт да ни наштетат. Од 1.400 дивоградби, вклучувајќи ги и оние покрај езерото кои го ризикуваат исклучувањето на Охрид од УНЕСКО, кои исто така ги окупираа тротоарите на градот, а читаме само за градби како куќи и џамии, кои им припаѓаат на охриѓани.

Затоа едногласно да станеме да ги браниме покривите на нашите браќа, затоа што тие можат да бидат и наши. Според тоа на 25 септември (Среда) во 10:00 часот пред општина Охрид масовно да се поддржиме едни со други како што секогаш сме правеле за нашите граѓани“, напиша Усеини на Фејсбук.

Општина Охрид минатата недела почна со уривање на дивоградбите на територијата на општината како дел од акцијата за спроведување на препораките на УНЕСКО за задржување на статусот „град под заштита на УНЕСКО“.

Досега, советникот на ДУИ, Усеини, е посочен како инвеститор на најмалку две дивоградби на територијата на општината.

 

 

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе