Возете одговорно и патувајте безбедно

Не дозволувајте непромислена грешка во сообраќајот да го наруши спокојството за празниците, апелира РСБСП

„Новогодишните празници се време за одмор и уживање, за радост, споделена среќа и дружење со најблиските. Токму затоа тие се и период на поголема раздвиженост на луѓето, зголемен број на возила на патиштата и повеќе патувања. Прославете ги одговорно и возете внимателно и безбедно. Не дозволувајте непромислена грешка во сообраќајот да го наруши спокојството и благодетот. Обрнете внимание на зголемената фрекфенција во сообраќајот, вклучете се во него совесно, возете одговорно и патувајте безбедно до посакуваната дестинација“, апелираат од Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата (РСБСП). 

Од таму додаваат дека заеднички интерес на сите нас е намалувањето на бројот на сообраќајни незгоди и подигањето на свеста за совесно учество во сообраќајот.

„Да покажеме дека културата на однесување во сообраќајот, особено за време на Новогодишните празници е на издигнато ниво. Заеднички да придонесеме за зголемувањето на безбедноста на секој учесник во сообраќајот“, велат од РСБСП и потсетуваат на непроценливата вредност на животот и на радоста што ја носи секој среќен момент поминат со најблиските.

Затоа ги упатува следните препораки за возење во текот на Новогодишните празници: не возете под дејство на алкохол, прилагодете ја брзината на условите на патот и почитувајте ги правилата за нејзиното ограничување, не го користете автомобилот доколку немате потреба, користете зимска опрема, возилото нека ви биде технички проверено и исправно, бидете постојано информирани за состојбата на патиштата, внимавајте на ниските температури и на појавите на снег и голомразица, не користете мобилен телефон додека возите, користете сигурносен појас, почитувајте ги правилата и сите учесници во сообраќајот.

РСБСП апелира возачите да бидат внимателни за време на новогодишните празници.

„Возете одговорно и безбедно. Новата 2022 година нека биде среќна и безбедна“, порачуваат од РСБСП. 

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе