За по 2 сантиметри

Намален водостојот на Охридско и Дојранско Езеро, Преспанско е исто

По два сантиметри е намален водостојот на Охридско и Дојранско Езеро, а нивото на Преспанско Езеро е исто како вчера, покажуваат резултатите од последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Сепак, водостојот на Дојранското Езеро е за 2,87 метри повисок од просечниот, додека нивоата на Охридско и Преспанско Езеро се пониски од повеќегодишниот просек и тоа zа еден сантиметар кај Охридско и за 83 сантиметри кај Преспанско.

Намалување на водостојот во однос на вчера е регистриранo и кај повеќето реки во земјава.

И покрај сета надеж што се роди со објавите за докажана ефикасност на неколку кандидати за вакцини за ковид-19, има долг пат пред нас што треба да се изоди за да се дојде до универзална и лесно достапна „вакцина за луѓето“. 

повеќе

Самиот Никос Коѕијас не го почитува договорот што го потпиша со Заев и Димитров. Ќе реагира ли македонското МНР на терминологијата во неговата колумна, како што вети дека секогаш ќе реагира кога се крши Договорот од Преспа? Треба. Ама не е за верување.

повеќе

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе