Надојден Вардар, проблеми во Зелениково и Велес

Реката Вардар се излеа на дел од реонот на Општина Зелениково и зафатени се 15 до 20 метри од нивите. Ако се зголеми водостојот на реката постои опасност од поголемо излевање и можност од поплавување на дел од куќите, информираат од Центарот за управување со кризи.

 

Според Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) нивото на реката Вардар во централното подраје на градот Велес е покачено за половина метар. На левата страна има излевање во близина на коритото, но нема поплавено објекти и нема загрозено објекти од ударниот бран, што веќе го намалува интензитетот.

Од ЦУК известуваат дека овие информации се споделени и со Дирекцијата за спасување за преземање мерки и активности во нивната надлежност.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе