Московска патријаршија: Со намерата да го реши македонското црковно прашање, Вартоломеј удира во грбот на СПЦ

Најавите дека Вселенската Патријаршија планира да се вклучи во решавањето на „македонското црковно прашање“ покажуваат дека Цариградскиот патријарх, очигледно решил да ги стави во функција политичките елити кои ја користат религијата во своите игри, изјави претседателот на Синодалниот оддел за општество и медиуми на Московската патријаршија, Владимир Легојда.

„Ова не е ништо друго него, туку удар во грбот на Српската православна црква (СПЦ), која веќе се соочува со прогон во Црна Гора“, изјави Легојда.

Црногорскиот портал Аналитика ја пренесува изјавата на Легојда, според кого  Вселенската Патријаршија со тоа испраќа порака: „Сè уште немате томос? Ви излегуваме во пресрет“.

Државна делегација на Северна Македонија, предводена од премиерот Оливер Спасовски, во понеделникот имаше средба со патријархот Вартоломеј во Истанбул, по која Вселенската патријаршија, како што наведува Аналитика, соопшти дека во врска со македонското црковно прашање „биле изложени претходните фази на прашањето, вклучително и желбата на тамошната црква (МПЦ-ОА) да се врати во канонски статус, под името Охридска архиепископија, во согласност со поднесената жалба“.

Исто така, според порталот, „Македонците од Вселенскиот патријарх добиле благослов за целото помесно свештенство и тамошниот народ“, при што тој најавил дека ќе покани претставници на српската и на македонската црква во Истанбул на понатамошни консултации за решавање на црковниот спор.

Разговорите за македонското прашање на делегацијата на Вселенската патријаршија и врвот на СПЦ, кои есеноска дискретно беа водени во Белград, не дадоа резултат, бидејќи СПЦ инсистираше на тоа дека „Македонија е нејзиното внатрешно прашање“, пренесува порталот.

„Аналитика“ оценува дека со последната изјава, Вселенската патријаршија најавила дека прифаќа да го разгледува прашањето за жалбата на МПЦ-ОА, што со други зборови значи дека „го потврдува почетокот на негирање или ревизија на својот томос за СПЦ од 1922 година“. Токму врз основа на овој томос, СПЦ полага право не само на епархиите во земјава, туку и во Црна Гора, како области од нејзината канонска територија. Дотогаш, Црна Гора имаше своја автокефална црква, основана во 1485 година, која неканонски била уништена во услови на „српската воена окупација“, додава црногорскиот портал.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе