МИОА: Медиумите ќе имаат посебен фокус на овој владин мандат

Помал надоместок за телевизиско емитување, медиумската писменост и алатки за брзо откривање и спречување на ширењето на лажни вести, ова, како што соопшти Министерството за информатичко општество и администрација, се дел од фокусот на работа во текот на целиот мандат.

Од МИОА дополнуваат дека нивната работа ќе се фокусира и на медиумите а, како што наведуваат, нивната примарна цел е да создададат средина каде што можат да работат слободни и независни медиуми и за ова, како што велат, ќе работат интензивно.

Дел од фокус точките кои ги посочуваат, покрај алатките за новинарите и граѓаните, за брзо откривање и спречување на ширењето на лажни вести и медиумската писменост, особено кај најмладата публика, преку воведување на соодветни содржини во образовните предмети во основните и средните училишта, почнувајќи од учебната 2021/2022 година, се и поддршка за создавање на истражувачка медиумска лабораторија и континуирана финансиска и нефинансиска поддршка за печатените медиуми и локалните телевизии. 

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе