Мерко тврди дека во Струга нема дивоградби што го загрозуваат статусот на УНЕСКО

Во заштитената зона во Струга нема ниту една дивоградба. Регистрирани дивоградби има во внатрешноста на градот и руралните средини за кои треба да изработат регистaр за точна бројка, тврди градоначалникот Рамиз Мерко.

„Направен е список на дивоградби. Тие се во внатрешноста или во руралните средини, но УНЕСКО или никој друг не кажуваат дека тие попречуваат некој процес и оти треба да се рушат“, вели Мерко.

Според него, во општина Струга имало над пет илјади пријави за легализација на дивоградби опфатени со Законот за легализација донесен во 2011 година, а се работи за скали, тераси и слично. Барањата, како што вели, се разгледуваат и тие што ги исполнуваат критериумите ќе бидат легализирани, а за останатите ќе се бара начин за справување со проблемот.

Мерко нагласи дека Охрид е град на УНЕСКО и оти треба сам да се заштити, а Струга може да му даде свој допринос во однос на тоа прашање.

МИА

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе