Македонскиот Црвен крст отвори телефонски броеви и сметка за помош на погодените во земјотресот во Хрватска

По земјотресот во Хрватска, македонскиот Црвен крст ги понуди специјализираните тимови за одговор и дејствување при катастрофи, материјална помош од стоковите резерви на организацијата како и финансиска помош за погоденото население и отвори телефонски броеви и сметка за помош на погодените.

„Со цел да обезбедиме солидарна поддршка на граѓаните и компаниите на Република Северна Македонија за погоденото население од земјотресот во Република Хрватска, Црвениот крст на РСМ објавува Апел за мобилизирање на финансиска помош за настраданото население. Хуманитарната акција ќе трае до крајот на месец јануари 2021 година“, соопштија од Црвен крст.

Средства може да се донираат на телефонските броеви за донации. Со еден повик на телефонските броеви донирате 100 денари за хуманитарна помош на настраданото население во Р. Хрватска:

За корисниците на Македонски Телеком 070 143 400

За корисниците на А1 Македонија 075 143 400

Заинтересираните лица, компании и институции може да донираат финансиски средства преку жиро сметката на Фондот за Солидарност на Црвен крст на РСМ:

Фонд на солидарност на Црвениот крст на Република Северна Македонија

Жиро сметка: 300000001327966
Даночен број: 4030984271620
АД Комерцијална Банка

Граѓани од други земји може да донираат на:

Name of the organization: Red Cross of the Republic of North Macedonia

Bank name: Komercijalna Banka AD Skopje

Bank address: ul. Orce Nikolov no.3, 1000 Skopje, North Macedonia

Bank account: 300000000000133 25730522-11

Swift code: KOBSMK2X

Iban code: MK07300701000001228

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе