Крводарителска акција во Делчево

Крводарителска акција денеска организираше Општинската организација на Црвен крст во Делчево. Акцијата се спроведе во соработка со Инстутутот за трансфузиона медицина од Скопје, чиј претставник Весна Јанева, ги пофали хуманите делчевци за масовниот одѕив.

„Денешната акција е комбинирана, во неа учествуваат редовни крводарители, како и средношколци, а има и жени крводарители. Секогаш во Делчево имаме одличен пречек. Крводарителите се исто така одлични, доаѓаат на секои три до четири месеци да даруваат крв, што е за поздравување“, рече Јанева.

До крајот на календарската година остануваат уште две акции, кои, како што информираше Ивана Атанасовска од Црвен крст Делчево, ќе се реализираат во идниот месец.

„Станува збор за крводарителски акции кои ќе се одржат во Делчево и Македонска Каменица. Ова нека биде покана до сите кои пропуштија да даруваат крв денес, тоа да го сторат на почетокот на следниот месец“, рече Атанасовска.

Според евиденцијата на Општинската организација на Црвен крст Делчево, досега од почетокот на годината, акцискиот план за крводарување во изнесува 85 проценти, што според Црвениот крст Делчево значи дека со последните две акции годишниот план за работа кога е во прашање крводарувањето ќе биде целосно реализиран. 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе