Конференција во Охрид во рамки на подготовките за вежбата „Северна Македонија 2021“

Во рамки на подготовките за вежбата „Северна Македонија 2021“ што во организација на НАТО Евроатлантскиот центар за координација на одговор при катастрофи (ЕАДРЦЦ) ќе се одржи во септември годинава на подрачјето на Охрид и Струга, денеска ќе се одржи финална планирачка конференција во Охрид.

Како што најавија од Центарот за управување со кризи, на конференцијата воведни обраќања ќе имаат министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, в.д. директорот на Центарот за управување со кризи, Стојанче Ангелов, координаторот на вежбата од страна на НАТО, Вим Ванхаме, военото аташе на САД во земјава, полковник Питер Ровел и директорот на вежбата од страна на РС Македонија, д-р Урим Вејсели.

Инаку, како што стои во соопштението од ЦУК, подготовките вклучуваат посета на НАТО главниот планирачки тим и истовремено реализација на Финалната планирачка конференција за претстојната вежба. Настанот е во коорганизација на NATO ЕАДРЦЦ и Центарот за управување со кризи (ЦУК). Во подготовките и Финалната планирачка конференција учествуваат претставници на повеќе институции од Системот за управување со кризи и членови на НАТО главниот планирачки тим. 

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе