Кога општината Маврово Ростуше не си ја врши работата, сопствениците на викендиците сами го чистат крајбрежјето (ФОТО+ВИДЕО)

Како и лани, така и годинава, сопствениците на дел од викендиците околу Мавровското Езеро, сами ја презедоа комуналната дејност на општината. И годинава тие ангажираа механизација, работници и исчистија дел од насобраното ѓубре и шут околу езерото. Го исчистија и делот од крајбрежјето каде што е планирана изградба на камп.  

 

Истото се случи и лани. Се собраа пари, се ангажираа работници и механизација и во еднодневна акција се исчисти дел од Мавровското Езеро. Тоа што е надлежност на општината, за што сопствениците на викендиците и плаќаат соодветна комунална такса, повторно некој друг им ја заврши работата. Повторно се собраа пари..., ама сите рекоа белким нема им прејде ова во навика на општинските власти. 

А таму, во власта, и покрај бројните сериозни забелешки за работата на досегашниот градоначалник Медат Куртовски, Владата, по неуспешните локални избори во оваа општина, реши за владин повереник да го именува истиот - Куртовски. Додека тоа не го гледа Владата, еве ги коментарите на љубителите на Маврово: „Ова треба да го прави општината. Не ми е јасно за што постои оваа општина во Маврово освен за криминал!“

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе