Километарска колона камиони на граничниот премин Богородица, грчките власти прават брзи тестови на сите

Со часови чекаат македонските превозници на граничниот премин Богородица за влез во Грција. Колоната камиони е стигната до бензинската пумпа на Лукоил. Од надлежните органи на Македонија добивме информација дека на македонскиот премин нема никаков застој и дека причина за застојот е од грчка страна.

Грчките власти вовеле нова мерка за влез во нивната земја, брзи ПЦР-тестови за сите возачи на камиони на граничните пунктови.

Бугарија веќе реагираше за оваа ненајавена мерка од грчките власти и побара да ги прекине тестовите на возачите на камиони на нејзината граница.

Бугарија побара објаснување од грчкото Министерство за надворешни работи, како и од Министерството за цивилна заштита и националната гранична полиција во врска со воведените брзи тестови за возачите на камиони на граничните пунктови со Бугарија. Според Бугарија ова е во спротивност со регулативите на ЕУ.  Потпретседателот на Сојузот на бугарски транспортни работници Веселин Дангов смета дека тоа е дискриминаторски однос кон превозниците.

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе