Јапонија затвора 7 проекти и отвори 12 нови за помош на македонските општини

Преку програмата за мали грантови, Јапонија финансираше проекти за реновирање и обезбедување опрема за повеќе од 70 училишта и 47 здравствени установи и обезбеди 31 возила за одржување и комунални возила за 49 општини.

Амбасадорката на Јапонија во Македонија, Кеико Ханеда

Амбасадорката на Јапонија Кеико Ханеда ќе посети 7 општини каде ќе присуствува на свечените церемонии за затворање на проектите кои лани беа имплементирани. Во текот на првите две недели од септември Ханеда ќе ги посети реновираните болници во Кавадарци и Македонски Брод, болниците во Тетово и Велес кои добија донација за набавка на амбуланти возила, како и јавните комунални претпријатија во Виница, Валандово и Крива Паланка што добија средства за набавка на нови комунални возила и ровокопач.

Во следните месеци, ќе бидат спроведени уште 12 церемонии на примопредавање во 7 региони за градинки и училишта во Штип, Добрушево, Долни Дисан, Канатларци, Старо Нагоричане, Батинци,  Битола, проекти за помош на општините Градско, Маврово Ростуше, Пробиштип, помош за здравствениот дом во Кратово и проект за подобрување на медицинското опкружување на Институтот за патофизиологија и нуклеарна медицина во Скопје.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе