Италијанската амбасада го осуди сквернавењето на италијански споменик во Битола

Амбасадата на Италија го осуди вандалскиот чин на сквернавење на италијанскиот споменик подигнат во чест на паднатите италијански борци од Првата светска војна кои заедно со француските,британските…трупи се бореле против Централните сили.

„Станува збор за крајно нецивилизациски чин, којшто не може да биде одобрен за ниедно спомен обележје. Современите европски вредности подразбираат почит, без која не може да се говори за заеднички просперитет во човештвото“, се нагласува во соопштението испратено од Италијанската амбасада во земјава.

Амбасадата на Италија и Општина Битола минатата година во Градскиот парк поставија  спомен-плоча посветена на италијанските војници кои за време на Првата светска војна се бореле на Македонскиот фронт. 

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе