Исчистен отпадот од брегот на Мавровско Езеро

По низа акции рализирани на подрачјето на територијата општина Маврово и Ростуше за расчистување на сметот, кој се остава на излетничките места и се фрла каде што ќе се стигне, Јавното комунално претпријатие „Маврово" упати апел за поголема совесност.

„Уште еднаш апелираме до сите случајни минувачи, туристи и граѓани на нашата општина да внимаваат каде го фрлаат отпадот од нивните автомобили со цел да се заштити животната средина, во нашиот, еден од наубавите краеви не само во нашата држава туку и пошироко“, стои во апелот.

Тој следува по  успешно спроведена акција за чистење на отпадот, пред се пластика, околу Мавровското Езеро.

Во акцијата учествува вработенте на ЈПКД „Маврово“, на ЈП „Национален парк „Маврово“, администрацијата на општина Маврово и Ростуше, како и дел од сопствениците на викенд куќи.

„Изразуваме голема благодарост до сите кои доброволно се вклучија во акцијата за собирање на отпадот долж брегот на Мавровско Езеро. Исто така благодарност и до сите кои беа вклучени во организацијата, како и до сите кои на одреден начин ја помогнаа акцијата“, додаваат од  ЈПКД „Маврово“.

Повикуваат сите заедно да покажеме колку ни значи Маврово-реканскиот крај и колку се грижиме за нашата животна средина.

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе