По пожарите во Малешевијата

И жителите на бугарските погранични села стравуваат од пожарот во Пехчево

Пожарот кај Пехчево се проширува и до границата со Бугарија, јавува бугарската агенција БГНЕС. Оганот е на два километри од границата, а чадот се чувствувал и до бугарските градови Благоевград, Симитли и дури до Сандански. 

Од општината Симитли апелираат до жителите на високопланинските села да бидат внимателни и да се обидат да се симнат во градот, јави агенцијата.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе