Културно-информативен центар на Србите во Македонија

Хуманитарни концерти во Куманово и Скопје за српско семејство на Косово

Културно-информативниот центар на Србите во Македонија СПОНА, во Куманово и во Скопје организира хуманитарни концерти наменети за помош на семејството на самохраната мајка Весна Томовиќ од Косово.

Весна со нејзините три мали деца живее во селото Долни Крњин во Косово и Метохија, во трошна куќа која им припаѓа на нејзните тетка и тетин и самата куќа се распаѓа. Во близина на старата куќа започната е изградба на нова, но таа е во застој, a за целиот процес на изградба потребни се 21.000 евра.

„Имаме можност да им помогнеме на овие деца и нивната мајка и тие да имаат пристојни услови за живот. Доколку секој од нас се вклучи и помогне со скромен прилог, сигурно ќе успееме во својата намера и веќе за неколку месеци ќе може да уживаме во една поинаква слика за едно намачено семејство, но барем под сув покрив и чист дом.

Концертот во Куманово се одржа вчера во Занаетчискиот дом, а во Скопје ќе се одржи вечер во киното Култура со настап на „Косовски божури“, „Призренски богослови“ и етно составот Извор”, информира СПОНА.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе