За туристите од зелената листа

Грција ги опушта мерките, за влез на деца под 12 години не треба ПЦР

Се менуваат правилата за влез во Грција, Комисијата на епидемиолози при грчкото Министерство за здравство одлучи да воведе одредени промени при влегувањето во таа земја, соопшти вчера заменик-министерот за цивилна заштита, Никос Хардалиас.

Фото: ЕПА

Грчкото Министерство за туризам вчера објави информација дека е донесена одлука со која се олеснуваат условите за влез во државата на туристите што доаѓаат од т.н. „зелени земји“, во кои спаѓа и Македонија.

Хардалиас објасни дека по предлог на експертите за инфективни болести, за државјаните на земјите од зелената листа ќе биде дозволено влегување во Грција со брз антигенски тест не постар од 48 часа или со негативен ПЦР не постар од 72 часа, додека за децата помали од 12 години нема да биде потребен тест.

Одлуката освен за Македонија се однесува и за патниците од Србија и другите земји од зелената листа. Таа сѐ уште не е објавена во службен весник, но се очекува да почне да се применува најдоцна до крајот на овој викенд, со што престануваат претходните одлуки за влез во Грција.

Од „портокаловите“ зони Грција ќе прима вакцинирани со 72-часовен ПЦР, а од „црвените“, односно ризичните земји, ќе прима вакцинирани со 72-часовен ПЦР и 7-дневен карантин, а на крајот од карантинот повторно ќе биде потребен тест пред да бидат пуштени во земјата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе