500 години од постоењето на Кумановo

Градоначалниците на Куманово и Нови Сад потпишаа договор за збратимување

По повод одбележувањето на јубилејот – 500 години од постоењето на Куманово – потпишан е и договор за збратимување помеѓу Куманово и Нови Сад, објави oпштина Куманово.

Договорот, чијашто цел е соработка во различни сфери од општествениот живот меѓу двете општини во Македонија и Србија, го потпишаа градоначалникот на oпштина Куманово, Максим Димитриевски и градоначалникот на Нови САД, Милош Вучевиќ.

„Свечениот чин на потпишување на Договорот за збратимување, беше одлична можност Градоначалникот Димитриевски да ги поздрави и сите присутни членови на бројните делегации, кои пристигнаа во Куманово по повод 11 Ноември, празникот на нашиот град“, велат од општината.

Градот Нови Сад и општина Куманово ќе воспостават соработка во областа на културата, науката, образованието, туризмот, спортот, во реализација на програми во областа на социјалната заштита, урбанизмот и комуналната дејност.

„Пријателството кое трае веќе долги години денес формално го потврдивме. Посебна чест ни е тоа што го потпишавме овој договор баш во рамките на одбележувањето од 75 години од ослободувањето на Куманово во Втората светска војна и 500 години од постоењето на овој град“, рече Вучевиќ.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе