Фондациите Отворено општество се во глобална трансформација

По 30-годишно постоење и работа во Македонија, fондациите Отворено општество го менуваат начинот на работа во земјата како дел од пошироката трансформација на глобално ниво, информираат од Фондацијата.

Тие додаваат дека почнувајќи од 2021 година, Фондациите Отворено општество се во процес на сеопфатна трансформација со цел поголем регионален фокус и зајакнување на своето влијание. Оваа глобална трансформација опфаќа повеќе од 20 национални фондации во светот.

„Фондациите Отворено општество остануваат силно посветени на Северна Македонија и Западен Балкан. Од 1992 година, Фондацијата Отворено општество – Македонија има доделено над 130 милиони долари за поддршка на социјалната и економската стабилност и демократскиот развој на Северна Македонија. Кога националната фондација започна да работи, Грција и Србија ги имаа блокирано границите на Македонија, а прашање беше и тоа дали земјата ќе ја зачува својата независност“, стои во соопштението на Фондацијата Отворено општество.

Фондацијата тогаш одговори на овие предизвици со обезбедување витална поддршка, вклучително набавка на основни лекови, масло за греење на училиштата и извозна помош за земјоделците. Оттогаш, фондацијата помага во подготовките Северна Македонија да стане полноправна членка на Европската Унија, за развојот на силно граѓанско општество, унапредување на владеењето на правото и доброто управување, зајакнување на Ромите и на другите маргинализирани заедници, како и на поддршка на реформите во здравството и образованието“, се наведува во соопштението на Фондацијата Отворено општество во Македонија.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе