По написите во медиумите

Финансиска полиција и пазарна инспекција го истражува банкротот на „Нефа мебел“

Управата за финансиска полиција ќе го проверува работењето на фирмата „Нефа мебел“, откако стотина граѓани останаа измамени со наводниот банкрот на компанијата. Салоните на „Нефа мебел“ се затворени, а некои граѓани останаа без мебелот што го платиле.

„Отвораме предистрага по допрен глас добиен од медиумите. И Пазарната инспекција побара да се вклучиме во проверките за измамените граѓани“, велат од Управата за финансиска полиција.

Српско-руската фирма „Нефа мебел“ ги затвори салоните и во Србија, каде што исто така поголем броој на нивни муштерии останаа со неиспорачани парчиња мебел за кои платиле.

Српските медиумуи оценуваат дека се работи за измама на деценијата.

Рускиот инвеститор Андреј Ходашевич ветува дека како сопственик на холдингот ќе обезбеди буџет за враќање на парите и оти до 31 мај ќе ги уплати парите на сметката на српската компанија за да се вратат парите на тие што нарачале мебел и да се исплатат платите на вработените.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе