ЕВН Македонија со новогодишни донации за социјално ранливите категории

ЕВН Македонија обезбеди 300 пакети со хранливи производи за социјално ранливите категории на граѓани и 650 новогодишни пакетчиња за деца на семејства во социјален ризик и деца со попреченост.

Пакетите за деца, информираат од компанијата, беа донирани до Црвениот крст, додека пакетите со храна ЕВН ги донираше до Македонската православна црква (МПЦ), Исламската верска заедница (ИВЗ) и Католичката црква. Преку хуманитарните организации, „Свети Спас", „Каритас", „Хилал"„ и Црвениот крст тие ќе бидат распоредени низ целата држава.

„Годинава поради ситуацијата со корона вирусот, нема да се подготват празнични јадења во народната кујна „Св. Апостоли Петар и Павле" на Македонската православна црква во населбата Ѓорче Петров во Скопје. Наместо тоа, ќе се достават пакетчиња со храна до граѓаните кои се во тешка здравствена состојба или пак живееат во далечните рурални средини во парохиите. Хуманитарните организации на Исламската верска заедница (ИВЗ) „Хилал" и на Католичката црква „Каритас", исто така ќе ги распределат пакетите со прехранбените продукти до ранливите семејства“, велат од ЕВН.

Црвениот крст додаваат, ќе ги достави 650-те новогодишни пакетчиња до деца на семејства во социјален ризик и деца со попреченост од сите градови во земјава. 

Јане бил свесен дека деновите му се одброени и отворено говорел за тоа. Знаел дека многумина имаат причина да го ликвидираат, дека им пречи во остварувањето на нивните „повисоки цели“.

повеќе

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе