ЕУ: Шест земји отстранети од ковид-листата на безбедни земји, меѓу нив и Македонија

Членките на ЕУ денеска се согласија да ги отстранат САД од ковид-листата на безбедни земји, што значи дека патниците од САД и пет други држави ќе подлежат на построги гранични контроли, како што се тестови на коронавирус и карантин.

Израел, Косово, Либан, Црна Гора и Македонија, исто така, се отстранети од листата на безбедни земји поради зголемениот број на заразени случаи со Ковид-19.

Целта е да се усогласат правилата за патување во ЕУ, иако не се обврзуваат членките кои слободно ја спроведуваат својата гранична политика.

Некои земји, како што се Германија и Белгија, веќе ги означија САД со црвено и бараат тестови на коронавирус и карантин, додека Франција и Холандија ги сметаат САД за безбедна земја.

Списокот се базира на епидемиолошката состојба во секоја земја, но реципроцитетот е исто така еден од факторите.

Просечниот дневен број на нови инфекции во САД се зголеми на 450 на милион жители наспроти помалку од 40 кон средината на јуни. Податоците за Израел, Косово и Црна Гора се уште полоши.

На европската „бела листа" сега има 17 држави, вклучувајќи ги Канада, Јапонија и Нов Зеланд.

Земјите-членки на ЕУ, исто така, се советуваат постепено да ги укинат ограничувањата за патување за кинеските специјални административни области Хонг Конг и Макао.

ЕУ се уште им дозволува на повеќето вакцинирани патници да влегуваат, иако периодично може да се воведат тестови и карантин, во зависност од тоа во која земја на Унијата се патува.

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе