Дури шест дена по новата година во Берово се роди првото бебе

Четири часа по полноќ, на 6 јануари, во Здравствениот дом во Берово, мајката Јулија Новоселска, на свет го донесе првиот жител на Општина Берово за 2019 година.

„Бебето е родено со тежина од 2 килограми и 550 грама и со должина од 48 сантиметри“, информираат од Здравствен дом Берово.

Родено е шест дена по новата година точно на Бадник, ден пред раѓањето на Исус Христос .

Градоначалникот Пекевски, ги посети бебето и родилката во родилиштето во Берово и додели 6.000,00 денари, од Буџетот на Општина Берово, за првородено дете на територијата на Општина Берово во 2019 година .

,,Им порачувам на младите, оваа година, да биде година, во која ќе ги прошируваат своите смејства. Во традиционалното семејство, децата се најголемо богатство. Зголемувањето на наталитетот е приоритет на локалната заедница, која подржувајќи ги владините политики ги стимулира и помага многудетните семејства.”- истакна Градоначалникот Пекевски.

За новороденчињата кои беа родени во изминатата 2018 година, општината од Буџетот издвоила финансиска поддршка во висина од над 100 илјади денари. Како што најавија од општината оваа поддршка ќе продолжи и во текот на оваа година. 

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе