Драма на aвтопатот Белград – Ниш, полицајци спасиле живот на девојче од Македонија

Возачи на автопатот Ниш – Белград ја алармирале сообраќајната патрола на српската полиција дека помеѓу Умчар и Мал Пожаревац забележале човек како држи дете во рацете и се обидува да го освести. Патролата со ротација возејќи во контра смер во лентата за застанување стигнала до местото на настанот, го зела детето и веднаш се упатила кон Белград, а во меѓу време побарала и помош од Итната медицинска помош која ги пресретнала, пишува српски „Курир“.

Според истиот извор, девојчето, инаку македонска државјанка на возраст од 9 години, најверојатно имало епилептичен напад. Благодарение на присебната интервенција на полицијата тоа за среќа на време било донесено во Универзитетската клиника „Тиршова“ каде било соодветно згрижено.

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе