Еколошки настани

Дебати за здрава храна и зелена енергетика во Охрид

Во организација на Здружението за одржлив социо-економски развој „Изгрејсонце“ - Скопје, a со поддршка на GEF (Зелена европска федерација) од Брисел, основана од Европскиот парламент, овој викенд во Охрид ќе се одржи советување посветено на еколошки теми. 

Првата тема е „Фер и здрава храна” што е, всушност меѓународен проект, во кој ќе учествуваат претставници од организации од Белгија, Полска, Ирска и од Македонија, а кои ќе дискутираат за изнаоѓањето алтернативни решенија и позитивни промени во производството на здрава храна, поточно за производство на органска, локална храна во Македонија и за искуствата во рамките на земјите од ЕУ. 

Втората тема е „Енергетска демократија” за која учесниците ќе се фокусираат на овозможувањето на партиципативна, инклузивна и децентрализирана зелена економија преку промовирање на концептот - Енергетска демократија. За втората тема ќе се направи и еден вид стручна работилница, на која ќе се расправа и за енергетските кооперативи и за други форми на зелена економија во Европа.  

Дебатата на овие две теми ќе се одржи во недела и понеделник, на 8 и 9 септември 2019 година, во Извидничкиот центар во Охрид, а на неа ќе има претставници на организации кои се занимаваат со проблеми и прашања од областа на животната средина од Македонија, Белгија, Полска, Србија и Хрватска. Влезот е слободен.  

 

Навивачите на Шкендија, „балистите“, уште еднаш ќе навиваат против земјата во која живеат. Овојпат нивната поддршка ќе ја има Косово, кое на 26 март во Скопје ќе излезе на исклучително важен дуел против Македонија.

повеќе

Не ми се верува дека кај нас некој си одбор дебатирал и одлучувал за ова ребрендирање. Повеќе ми личи на пост-празнична летаргија.

повеќе

Потребна е промена на Законот за влада и на Изборниот законик, со која ќе се воведе правилото избор на автентична техничка влада која би владеела за време на изборниот процес, од распуштањето на парламентот до формирањето нова влада односно за време на изборната кампања.

повеќе